Tärningsspel

Tärningen har funnits sedan folkvandringstiden, och man tror att den även funnits tidigare än så. För att vara ett sådant simpelt verktyg så har den använts till stora och komplexa saker. I början av tärningens livstid så användes den inte för att spela med, istället använde man tärningen för att konversera med gudarna. Man ställde en fråga till en spåkvinna, eller liknande, och spåkvinnan i sin tur kastade tärningarna för att från dem läsa vad gudarna tyckte. Det fanns ingenting som kallades för slumpen, det var gudarna. Även i Sverige användes tärningarna på samma sätt. I domstol var det vanligt förr att man kastade tärning om ifall en misstänkt var skyldig eller oskyldig. Många dog på den tiden på grund av slumpen ? men då var det Guds vilja. Visade tärningarna att man var skyldig var du skyldig i Guds ögon.

Idag vet vi vad slumpen är och många religioner ser ner på hasardspel då girighet inte är en bra egenskap. Tärningsspel sker dock inte bara med pengar, eller för att avgöra vad gudarna tycker. Det finns många fler tärningsspel som spelas dag ut och dag in. Dessa är egentligen precis likadana som hasardspel med tärning. De flesta tärningsspel går att spela med pengar om man vill, det är bara inte särskilt vanligt att man gör det med vissa.

Yatzy

Detta spel är det allra vanligaste sällskapsspelet med tärningar. Yatzy spelas i stugor, på stränder, utomlands och i hemmet. Med fem tärningar och tre kast avgörs det vem som får högst poäng. Genom att uppnå bestämda mål kan man få poäng, når man inte upp till något måste man stryka ett mål.

Även om den som vinner vanligtvis enbart vinner äran så kan man även i Yatzy spela om pengar genom att satsa pengar innan starten av spelet. Den som sedan vinner får potten.

3:or

Detta spel finns inte på ett kasino men det spelas med insatser. Yatzy är ett tärningsspel utan insatser som man kan spela med insatser, 3:or är tvärtom. Även om man vanligtvis spelar detta med pengar så går det även att ha lika roligt med äran som insats.

3:or går ut på att slå 5 tärningar, 5 gånger, och spara tärningen med lägst nummer efter varje kast. Spelaren med lägst summa när alla kastat vinner. Slår man fem 3:or eller fem 6:or vinner man. 3:or ger 0 i summa och fem 6:or gör att man automatiskt vinner.