Spelberoende

Craps är ett speciellt spel. Det är spännande och underhållande, precis som alla andra casinospel. Men det är också väldigt fartfyllt och adrenalinpumpande. Det är snabba spelomgångar och kort tid mellan insats och vinst. Dessutom är Craps omgärdat av såväl lyx och glamour som av myter av olika slag. Det är inte så konstigt att de spelare som provar Craps fastnar och gärna spelar mer. Om man gör det kan det dock vara bra att ha i åtanke att det kan vara riskabelt att spela för mycket. Risken för spelberoende är som störst just vid de snabba, fartfyllda och hetsiga spelen, dit ju Craps tillhör. Risken för spelberoende är förstås också extra stor numera när onlinespel finns tillgängliga alla tider på dygnet och vart man än befinner sig. Man kan spela precis när som helst numera.

Vad är spelberoende?

Spelberoende blev en psykiatrisk diagnos redan 1980. På så sätt liknar spelberoende och spelmissbruk alla andra slags beroenden och missbruk, så som sexmissbruk och alkoholmissbruk. Om spelandet gått för långt så spelar man inte längre för att man tycker att det är roligt, utan spelandet börjar kännas som ett tvång. Från början känner man en kick när man spelar. Med tiden krävs det mer och mer för att den där kicken ska komma. Man provar med högre insatser, tar större risker, testar andra slags spel, allt för att man desperat vill åt den där kicken. Dessutom tar spelandet över en allt större del av ens liv. Man kanske tappar jobbet, undviker familj och vänner och förr eller senare raseras ens ekonomi. Om man inte får spela av någon anledning så får man ofta abstinensliknande symptom, man blir irriterad, rastlös och aggressiv.

Spelberoende vanligare än man tror

Man tror att 2-3 procent av Sveriges befolkning är drabbade av spelberoende, men mörkertalet kan vara betydligt större. Dessutom tror man att 8 procent av svenskarna har riskabla spelvanor och därmed löper en stor risk att drabbas av spelberoende om man inte tänker på att spela mer ansvarsfullt och sätta gränser för sitt spelande. I och med onlinespelens framfart så har förstås såväl spelberoende som spelmissbruk ökat i både Sverige och övriga delar av världen. Det finns flera behandlingshem bara här i Sverige som fokuserar på just spelberoende och det finns också grupper som kallas för Anonyma Spelare och som har samma utgångspunkt som Anonyma Alkoholister och Anonyma Narkomaner.